دریاچه ی زیبا و جذاب جوکولسارلون
دریاچه ی جوکولسارلون ( ایسلند )
تالاب جوکولسارلون (Jokulsarlon) در جنوب شرق ایسلند است. جوکولسارلون با وسعتی بالغ بر ۱۸ کیلومتر و عمق ۲۴۸ کیلومتری خود، عمیق ترین دریاچه کشور ایسلند است.
جمهوری ایسلند کشوری جزیره ای در شمال اقیانوس اطلس است که به عنوان شمالی ترین کشور اروپایی شناخته شده است.
این جمهوری به عنوان دومین جزیره ی بزرگ اروپا دارای یک جزیره ی بزرگ و 30 جزیره ی کوچک است
این کشور در میان کشورهای عضو شنگن می باشد و پایتخت و بزرگ ترین شهر آن، ریکیاویک می باشد.
اطلاعات ایسلند
اکثریت جمعیت ایسلند را افراد مقیم ایسلندی تشکیل می دهند که اصالتا آلمانی بوده و بقیه آن ها از مهاجران دیگر کشورهای اروپایی تشکیل شده اند.
زبان رسمی آنجا زبان ایسلندی است و واحد پول این کشور کرونای ایسلند می باشد.
پایتخت ایسلند، کلان شهری مدرن به نام رپکاویک است که این شهر از زیبایی های طبیعی متعددی نظیر آب گرم و استخر برخوردار است.
منطقه ی ایسلند به موجب قرار گیری در مجاورت با مدار قطبی، دارای آب و هوایی سرد می باشد.
زمین این کشور از نظر آتشفشانی و زمین شناختی فعال است و در آن آبفشان های بسیار یافت می شود و انرژی زمین گرمایی نیز در بسیاری از نقاط آن در دسترس است.
منطقه ایسلند به جهت مجاورت با مدار قطبی، از آب و هوای سرد و قطبی برخوردار است اما حضور جبهه هایی از هوای معتدل، از شدت سرمای سرسام آور این جزیره جلوگیری کرده است.
یکی از جاذبه های توریستی ایسلند، ساحل جوکولسارلون است که به ساحلی تماشایی در اطراف دریاچه یخی عظیمی در قسمت جنوب شرقی ایسلند، گفته می شود و در حوالی پارک ملی واتناجوکال و بر فراز یخچال طبیعی بری مرکورجوکول نیز واقع شده است
نحوه ی تشکیل این جزیره به زمانی برمی گردد که یخچال ها شروع به عقب نشینی، ذوب شدن و تقسیم شدن به ابعاد کوچکتر از لبه اقیانوس اطلس نموده، سپس به یک دریاچه تبدیل شدند.
امروزه مسافت این این دریاچه حدود دو کیلومتر از لبه اقیانوس دور بوده و به عنوان عمیق ترین دریاچه ایسلند با عمقی بالغ بر 300 متر شناخته می شود و به دلیل افزایش سالانه ی اندازه خود، عنوان شگفتی های طبیعی ایسلند را گرفته است.
همچنین به جهت فراوانی قطعه های یخ خود در شکل و شمایل و اندازه که در ساحل آن به چشم می خورند، به ” ساحل الماس ” نیز معروف می باشد.
شن های آتشفشانی سیاه این دریاچه، منظره ای شگفت انگیز به این پدیده ی دیدنی افزوده است.
اطلاعات دریاچه
دریاچه ی جوکولسارلون در ایسلند دارای تکه های یخی بزرگ و کوچکی است که حاصل ذوب شدن یخچال های طبیعی بری مرکورجوکول می باشد.
این دریاچه با وسعتی بالغ بر 18 کیلومتر، کم ارتفاع ترین ناحیه ی ایسلند به شمار می رود. علت ارتفاع کم دریاچه به فشرده سازی خاک زیر یخچال طبیعی به وسیله ی یخ های سنگین اختصاص دارد که سبب شکل گیری عمق دریاچه در ارتفاعی 250 متری است.
به جرأت می توان گفت عمیق ترین دریاچه ی ایسلند، جوکولسارلون می باشد.
سالانه عمق دریاچه از نظر اندازه دستخوش تغییر طبیعی قرار دارد. به گونه ای که اندازه ی دریاچه از دهه ی 1970 میلادی تاکنون حدود چهار برابر افزایش پیدا کرده است.
هم اکنون دریاچه ی جوکولسارلون 1/5 کیلومتر از لبه ی اقیانوس اطلس فاصله دارد و مساحتی حدود 6/9 مایل مربع از سطح زمین را پوشش می دهد.
بدین جهت متخصصان ایسلند عنوان شگفتی های طبیعی ایسلند را برای دریاچه ی جوکولسارلون انتخاب کرده اند.
در واقع می توان گفت عامل شکل گیری دریاچه، وجود دو عنصر تضاد اعم از کوه های آش فشانی و یخ های طبیعی است.
همچنین دریاچه ی جوکولسارلون سرشار از ماهی هایی است که در طی جزر و مد از دریاچه بیرون می ریزند. در اطراف دریاچه پرندگان دریایی از گونه های قطبی سکونت دارند تا ماهی هایی نظیر کریل، شاه ماهی و قزل آلا را صید نمایند.
مسیر دسترسی به دریاچه ی جوکولسارلون
جنوب شرقی جمهوری ایسلند – در فاصله ی 1/5 کیلومتری اقیانوس اطلس – حاشیه ی پارک ملی وانتایوکول – دریاچه ی جوکولسارلون.
وضعیت دریاچه ی جوکولسارلون
وضعیت زمین شناختی دریاچه ی جوکولسارلون واقع در ایسلند از نظر آتش فشانی در رده ی فعال قرار دارد. و در ادوار گذشته با فوران آتش فشان کوه گریمسووتن یخ های موجود بر روی کوه با لایه ی 500 متری روند ذوب شدن را آغاز کرده اند.
در قسمت بالایی کوه گریمسووتن یک کاسه ی آتش فشان به وجود آمده است که در مرکز کاسه، دریاچه ی جوکولسارلون تشکیل شده است.
کوه های یخی از لبه ی یخچال های طبیعی نشأت می گیرند. و در فصول گرم سال به ویژه تابستان، کوه های یخ ذوب می شوند و از کانال به سمت دریاچه می شوند.
حرکت کوه های یخی تحت تأثیر جریان جزر و مد و باد قرار دارد. زمانی که کوه های یخی پس از فرایند ذوب به اندازه های کوچک مبدل می شوند به صورت کوه یخ در دریاچه شناور می گردند.
نگارنده : Ghazaleh.B