عجیب ترین گودال آبی در ساحل بلیز
گودال آبی ( ساحل بلیز )
گودال آبی ( blue hole ) یا آبی چال
این گودال آبی در نزدیکی مرکز تپه مرجانی ” لایت هاوس ” که یک آب سنگ حلقوی در ۷۰ کیلومتری بلیزسیتی است، قرار دارد. ( بلیز کشوری در قاره ی آفریقای جنوبی است ) این گودال آبی بزرگ در خلیجی واقع در غرب کلیرنس تاون در لانگ آیلند در کشور باهاما قرار دارد.
گودال آبی ساحل بلیز در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
این گودال دایرهای شکل بیش از ۳۰۰ متر عرض و ۱۰۸ متر عمق دارد و طی چندین دوره یخبندان کواترنری و زمانی که سطح آب های آزاد بسیار پایین تر از سطح کنونی بوده، شکل گرفته است.
آبی چال چیست
به غارها و گودال های زیردریایی گفته می شود که در دریا های برخی کشورها وجود دار،د این پدیده ها را غارهای عمودی نیز می نامند.
بیشتر گودال های آبی در باهاما و بلیز وجود دارد و ژرف ترین گودال آبی جهان ” گودال آبی دین” نام دارد.
همچنین گودال های عمیق بعدی تنها ۱۰۰ تا ۱۲۰ متر ( ژرفایی به اندازه نصف ژرفای گودال آبی دین ) عمق دارند.
اطلاعات گودال آبی
یکی از زیبا ترین و در عین حال اعجاب انگیزترین رخداد های طبیعی که حاصلش زیباترین سرازیری های جهان سبب می شود را گودال آبی می نامند.
از معروف ترین گودال های آبی جهان که پایه ی افسانه های بسیاری در آمریکای جنوبی است، گودال آبی بلیز است.
این گودال زیبا که عمری چند هزار ساله دارد، از جمله مکان های معروفی است که در سال، غواصان زیادی را برای ماجراجویی و شنا به خود جذب می کند.
تاریخچه
بلیز کشوری در قاره ی آفریقای جنوبی است که مردمی از تبارهای گوناگونی از جمله سرخ پوستان، سفید پوستان و سیاه پوستان تشکیل شده است. اما صاحبان اصیل و اولیه ی آنجا همانند دیگر کشورهای قاره ی آمریکای جنوبی، سرخ پوستان بوده اند.
مردم بلیز از تبار سرخ پوستان مایایی هستند و واژه ” بلیز ” به معنای ( آب گل آلود ) است.
طبق تطابق افسانه ها و تحقیقات زمین شناسان، این گودال آبی در حددو ۱۵۰ هزار سال پیش در اثر ریزش یک غار آهکی در کشور بلیز به وجود آمده است.
بر طبق تحقیقات زمین شناسی که بر روی این حفره ی بزرگ به عمل آمد مشخص شد که با گذشت زمان و افزایش سطح آب دریا ها، باعث شده است که سقف غار زیر زمینی فرو بریزد و در بین رودخانه و غار، یک سوراخ بسیار بزرگ به وجود بیاید.
بومیان این منطقه معتقدند که به وجود آمدن این حفره، به نوعی برکت در این منطقه و دریاچه را با خود به همراه آورده است و این ریزش، امری طبیعی نبوده است.
طبق بررسی و ماجراجویی های دانشمندان و محققان، پیش بینی شده است که این گودال برای همیشه قابل بررسی نباشد.
به دلیل اینکه هر روز آبشارهایی از شن روی گودال آبی بزرگ می ریزند و بطور آهسته گودال بزرگ آبی را مانند ساعت شنی در زیر آب پر می کنند.
نگارنده : Ghazaleh.B